Sommarkul för cowboykids?

Om somrarna lever barnen andra liv än i vanliga fall. De får gå på roliga utflykter, bada, springa i solen och äta glass nästan varje dag. Då är det gött att vara en liten knatte på sommarlov! Tyvärr ser vardagen inte ut så för alla barn. Sommaren innebär också en större utsatthet. Många barn tillbringar mer tid med sina föräldrar och är mer utsatta för riskor och faror.

Förutom den rent sociala utsattheten, som är ett stort problem, finns det en fysisk skaderisk. För vilda cowboykids på grönbete är sommaren alltså härlig, härlig men farlig, farlig. Det ska dykas från klippor, klättras upp i träd, tävlas i korvätning, sparkas bollar, stekas i solen, grillas, lekas med pinnar, spelas brännboll och ridas på hästar, åsnor och kameler. Och då befinner man sig i farozonen. Barn har inte ett fullt utvecklat frontallobssystem, och har därför dålig impulskontroll och uppfattning om skaderisker. Sommarens vackra väder uppmanar till utomhusaktivitet, meddelar Anna Nergårdh, som är chefsläkare i Stockholms läns landsting. Och utomhus är det farligt.

Vad är det som händer och fötter?

Anna Nergårdh menar att de tre S:n är de stora bovarna inom avdelningen sommarskador:

  • Stick. Bin, getingar och humlor är oftast ofarliga, men vissa är överkänsliga, vilket kan ge hemska skador. Den som riskerar en allergisk reaktion bör genast uppsöka akutvård.
  • Stukningar. Kanske har man sandaler, en trevlig högklackad sko, eller så kubbar man runt barfota bland klippor och skär, och då riskerar man en stukning. Det är oftast inte farligt men kan göra ont och vålla besvär under en lång tid.
  • Studs. Stora som små älskar studsmattor, men de är inte bara skoj och kul. Risken för skador är överhängande. Kanske trillar man och slår i huvudet, stukar sig eller får en fästing.

Händer och fötter är de mest utsatta kroppsdelarna: praktiska extremiteter som dämpar fallet för känsliga delar som huvud och ansikte. Även huden är utsatt, vilket inte är konstigt. Det är ju trots allt kroppens största organ. Utöver solskador riskerar man att drabbas av fler hudinfektioner än på vintern. Det kan röra sig om något så enkelt som ett sönderkliat myggbett eller ett ha trampat på en spik – om man inte tvättar rent ordentligt kan det leda till en rejäl infektion.

sommarkväll på bryggan

Minns favoritkonserten!

Alla har vi nog en favoritartist eller ett favoritband som vi lyssnar på lite mer än allt annat som ligger i våra playlists. Det kan vara en världskänd eller någon som bara du upptäckt, men hans eller hennes eller deras musik talar verkligen till dig, får dig att känna något extra. Att få se sin favoritartist är därför något av de bästa man kan göra här i världen. Framför en stor scen med sin favorit i centrum, det är inte konstigt att det blir ett magiskt ögonblick! Något som man får uppleva om man har tur, och mer än en gång om man har ännu mer tur. En konsert är något som man vill minnas, och ofta tar man bilder just för att göra detta. Men hur ofta kollar man egentligen på dem då de ligger på en mapp undangömd på datorn? Gör istället något av dem! Att beställa en fotobok från japanphoto.se med sina favoritbilder på sin favoritartist gör att man bevarar minnet på ett annat sätt, och man kan plocka fram boken när som helst.

En artist som många män och kvinnor världen över älskar och ser upp till är Beyoncé. Den amerikanska sångerskan som har sjungit i hela sitt liv har tagit oss alla med storm, och efter många år i branschen, trots sin unga ålder, är det ingen som inte vet vem Beyoncé är. Så varför inte samla ihop alla de där bilderna som man lyckats få ihop efter att ha sett hennes framträdande och gör en bok av de allra finaste av minnen?

Musikens hjältar: The Beatles

All you need is love, sjöng John Lennon. Please me, A hard Day’s Night, Help! och Let it be sjöngs också. The Beatles. Världens största rockband. Fortfarande, trots att det är över 40 år sedan de släppte sin sista platta.Och det finns verkligen en stark anledning till varför vi kommer ihåg The Beatles så bra, till varför barn som föds idag antagligen kommer att kunna texterna till bandets låtar om några år. Deras historia är inte bara unik, den är också spännande. I historien har vi berättelsen om ett band som kom från ingenting och blev giganter över hela världen. Om hur det splittrades. Om kärlek och om mord. Allting som kretsar kring bandet är otroligt spännande. Det hela började ju med John Lennon träffade Paul McCartney och introducerade honom för bandet The Quarrymen. Därefter kom George Harisson också med i bandet och tillslut ändrades namnet till The Beatles. Detta var 1961, och bara ett år senare kom Ringo Star, skivkontrakt och de två första singlarna vilka nådde plats 17 på Englandslistan. Det stora genombrottet kom sedan 1963 med singeln Please Please me. Den gick rakt in på förstaplatsen på Brittiska försäljningslistan. Därefter var det konstant succé för bandet över hela världen.

Slutade turnera på grund av fansen

Den hysteri som The Beatles skapades kan jämföras med Justin Bieber, bara det att man bör multiplicera med 10. Det var fans överallt, och de skrikande fansen började kallas för beatlemania (beatleshysteri). Detta hände också på livekonserterna, då fansen skrek så mycket att de överröstade konserterna. Nu är det ju klart att det inte fanns lika bra teknik då som nu, och akustiken var väl inte direkt den bästa på 60-talet. Tyvärr ledde detta till att The Beatles slutade att turnera, och den sista konserten gjordes 1966 i San Francisco.

Det var här de gick in och verkligen började fokusera sig på låtskrivandet och inspelningar av skivor. Efter att de slutat att turnera släppte de sju stycken album, fram till att de splittrades i samband med att McCartney lämnade bandet 1970. Dessa album är legendariska, och revolutionerande för musikindustrin. Bandet har utmanat industrin och det låter otroligt bra. Det är helt klart att de har tänkt på hur man ska skapa bra rumsakustik för musiken, och hela tiden ansträngt sig för att utveckla inspelningarna.

Det har varit många funderingar över om varför The Beatles splittrades, och många säger att det beror på John Lennons flickvän Yoko Ono. Det finns dock inga som helst anledningar till att det med säkerhet skulle vara så, och vi kommer antagligen aldrig få svar till varför.

Tyvärr har nu både John Lennon och George Harrison avlidit. John Lennon blev brutalt mördad 1980 av flera skott i New York, och George Harrison avled 2001 i cancer. Ännu en medlem har nyligen dött också. Han har kallats Beatles musikaliska mentor, och spelade med Beatles på deras allra fösta skivinspelning. Han dog nu i februari, och blev 72 år gammal.

Kul fakta om Beatles:

  • Bandet blev först nekat skivkontrakt då bolaget sa att gitarrgrupper är på väg ut.
  • The Beatles första utlandsturné efter genombrott gick till Sverige.
  • Skivan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band sägs förhärliga narkotika.
  • Porrfrisyren kom från en Tyska vilken en av de tidiga (Stuart Sutcliffe) medlemmarnas flickvän klippte.

Slå med bandet

Det finns många där ute som drömmer om exakt samma sak. Att slå igenom som soloartist eller med sitt band. Är man duktig på att sjunga, spela gitarr, skriva låtar och så vidare vill man såklart kunna göra det till ett yrke. Förutom att det är otroligt roligt att jobba med sin hobby så finns det massor av goda chanser till att tjäna mycket pengar, något som ingen såklart tackar nej till. Men att slå igen är lättare sagt än gjort, inte minst för att konkurrensen är så himla hård, väldigt många drömmer som sagt om samma sak idag. Några som lyckades slå igenom är Status Quo, och de menar på att det svåra är inte att slå igenom utan att hålla sig kvar. Såhär säger de till nwt.se:

Vad ser du som anledningen till att Status Quo klarat sig så länge?

–Det svåra i den här branschen är inte att slå igenom, det är att hålla sig kvar. Jag vet inte hur vi lyckats egentligen. Många tror att det finns en hemlig formula, förutom då att vi spelar samma låt om och om igen (skratt). (Läs resten av den långa, intressanta intervjun med Status Quo här).

Och visst kan det ligga något i det, men man ska inte heller glömma att klimatet såg annorlunda ut på den tiden då de slog sig igenom musikmuren och gjorde sig till ett namn. Nu för tiden måste man kämpa hårdare, men det går! Ett tips är att ordna affischer, till exempel från http://bandbutiken.se/produkter/affischer, och annat för att marknadsföra sig själv.