Musikens hjältar: The Beatles

All you need is love, sjöng John Lennon. Please me, A hard Day’s Night, Help! och Let it be sjöngs också. The Beatles. Världens största rockband. Fortfarande, trots att det är över 40 år sedan de släppte sin sista platta.Och det finns verkligen en stark anledning till varför vi kommer ihåg The Beatles så bra, till varför barn som föds idag antagligen kommer att kunna texterna till bandets låtar om några år. Deras historia är inte bara unik, den är också spännande. I historien har vi berättelsen om ett band som kom från ingenting och blev giganter över hela världen. Om hur det splittrades. Om kärlek och om mord. Allting som kretsar kring bandet är otroligt spännande. Det hela började ju med John Lennon träffade Paul McCartney och introducerade honom för bandet The Quarrymen. Därefter kom George Harisson också med i bandet och tillslut ändrades namnet till The Beatles. Detta var 1961, och bara ett år senare kom Ringo Star, skivkontrakt och de två första singlarna vilka nådde plats 17 på Englandslistan. Det stora genombrottet kom sedan 1963 med singeln Please Please me. Den gick rakt in på förstaplatsen på Brittiska försäljningslistan. Därefter var det konstant succé för bandet över hela världen.

Slutade turnera på grund av fansen

Den hysteri som The Beatles skapades kan jämföras med Justin Bieber, bara det att man bör multiplicera med 10. Det var fans överallt, och de skrikande fansen började kallas för beatlemania (beatleshysteri). Detta hände också på livekonserterna, då fansen skrek så mycket att de överröstade konserterna. Nu är det ju klart att det inte fanns lika bra teknik då som nu, och akustiken var väl inte direkt den bästa på 60-talet. Tyvärr ledde detta till att The Beatles slutade att turnera, och den sista konserten gjordes 1966 i San Francisco.

Det var här de gick in och verkligen började fokusera sig på låtskrivandet och inspelningar av skivor. Efter att de slutat att turnera släppte de sju stycken album, fram till att de splittrades i samband med att McCartney lämnade bandet 1970. Dessa album är legendariska, och revolutionerande för musikindustrin. Bandet har utmanat industrin och det låter otroligt bra. Det är helt klart att de har tänkt på hur man ska skapa bra rumsakustik för musiken, och hela tiden ansträngt sig för att utveckla inspelningarna.

Det har varit många funderingar över om varför The Beatles splittrades, och många säger att det beror på John Lennons flickvän Yoko Ono. Det finns dock inga som helst anledningar till att det med säkerhet skulle vara så, och vi kommer antagligen aldrig få svar till varför.

Tyvärr har nu både John Lennon och George Harrison avlidit. John Lennon blev brutalt mördad 1980 av flera skott i New York, och George Harrison avled 2001 i cancer. Ännu en medlem har nyligen dött också. Han har kallats Beatles musikaliska mentor, och spelade med Beatles på deras allra fösta skivinspelning. Han dog nu i februari, och blev 72 år gammal.

Kul fakta om Beatles:

  • Bandet blev först nekat skivkontrakt då bolaget sa att gitarrgrupper är på väg ut.
  • The Beatles första utlandsturné efter genombrott gick till Sverige.
  • Skivan Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band sägs förhärliga narkotika.
  • Porrfrisyren kom från en Tyska vilken en av de tidiga (Stuart Sutcliffe) medlemmarnas flickvän klippte.