Sommarkul för cowboykids?

Om somrarna lever barnen andra liv än i vanliga fall. De får gå på roliga utflykter, bada, springa i solen och äta glass nästan varje dag. Då är det gött att vara en liten knatte på sommarlov! Tyvärr ser vardagen inte ut så för alla barn. Sommaren innebär också en större utsatthet. Många barn tillbringar mer tid med sina föräldrar och är mer utsatta för riskor och faror.

Förutom den rent sociala utsattheten, som är ett stort problem, finns det en fysisk skaderisk. För vilda cowboykids på grönbete är sommaren alltså härlig, härlig men farlig, farlig. Det ska dykas från klippor, klättras upp i träd, tävlas i korvätning, sparkas bollar, stekas i solen, grillas, lekas med pinnar, spelas brännboll och ridas på hästar, åsnor och kameler. Och då befinner man sig i farozonen. Barn har inte ett fullt utvecklat frontallobssystem, och har därför dålig impulskontroll och uppfattning om skaderisker. Sommarens vackra väder uppmanar till utomhusaktivitet, meddelar Anna Nergårdh, som är chefsläkare i Stockholms läns landsting. Och utomhus är det farligt.

Vad är det som händer och fötter?

Anna Nergårdh menar att de tre S:n är de stora bovarna inom avdelningen sommarskador:

  • Stick. Bin, getingar och humlor är oftast ofarliga, men vissa är överkänsliga, vilket kan ge hemska skador. Den som riskerar en allergisk reaktion bör genast uppsöka akutvård.
  • Stukningar. Kanske har man sandaler, en trevlig högklackad sko, eller så kubbar man runt barfota bland klippor och skär, och då riskerar man en stukning. Det är oftast inte farligt men kan göra ont och vålla besvär under en lång tid.
  • Studs. Stora som små älskar studsmattor, men de är inte bara skoj och kul. Risken för skador är överhängande. Kanske trillar man och slår i huvudet, stukar sig eller får en fästing.

Händer och fötter är de mest utsatta kroppsdelarna: praktiska extremiteter som dämpar fallet för känsliga delar som huvud och ansikte. Även huden är utsatt, vilket inte är konstigt. Det är ju trots allt kroppens största organ. Utöver solskador riskerar man att drabbas av fler hudinfektioner än på vintern. Det kan röra sig om något så enkelt som ett sönderkliat myggbett eller ett ha trampat på en spik – om man inte tvättar rent ordentligt kan det leda till en rejäl infektion.

sommarkväll på bryggan